W dniach 11-13 kwietnia 2013 roku odbył się w Łomży finał 39 edycji Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, na którym naszą szkołę reprezentowały 4 uczennice z Technikum Technologii Żywności: Joanna Suder i Aleksandra Mądra z klasy trzeciej oraz Karolina Workowska i Małgorzata Kaczor z klasy czwartej . Do Łomży pojechała z nimi Pani Anna Kowalska- nauczyciel przedmiotów zawodowych w szkole na Blichu.
Finał Turnieju składał się z trzech etapów: pierwszego dnia około 50 uczniów z całej Polski pisało test sprawdzający wiedzę z technologii żywności, drugiego dnia wykonywali oni część praktyczną turnieju natomiast ostatnim etapem były odpowiedzi ustne przed komisją.
Trzy z czterech uczennic z naszej szkoły: Joanna Suder z klasy III TTŻ, Karolina Workowska z klasy IV TTŻ i Małgorzata Kaczor z IV TTŻ przygotowujące się pod kierunkiem Pani Anny Kowalskiej i Pani Agnieszki Golan zdobyły tytuły finalistek. Uzyskały zwolnienie z pisemnego egzaminu potwierdzającego kalifikacje zawodowe. Nasza szkoła uplasowała się na 7 miejscu. Poziom Turnieju był bardzo wyskoki, a sukces uczennic jest tym większy, iż konkurowały one w turnieju z Technikami Przetwórstwa Mleczarskiego i Technikami Technologii Żywności o specjalizacji mleczarstwo. Zagadnienia obejmowały specjalistyczną wiedzę z najnowszych technologii mleczarskich oraz wymagań dotyczących surowców.
Oprócz zmagań uczniowie mieli możliwość brania udziału w ciekawych wycieczkach między innymi do browaru Łomża i Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy.
Organizatorem Turnieju byli między innymi Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny we współpracy z Wydziałem Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Turniej ma rangę ogólnopolskiej olimpiady zawodowej.
Celem turnieju jest popularyzacja i pogłębianie wiedzy zawodowej uczniów, kształcących się w zawodzie technik technologii żywności, propagowanie nowych technologii wyrobów mleczarskich oraz wspomaganie wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce zawodowej.