Miody i ich zastosowanie- kolejne działania z Projektu Comenius

7.06.2013 9:10

W dniach 13.05-17.05.2013r. uczennice z klasy I TŻiUG i II TŻiGD z ZSPnr2 RCKUiP na Blichu wraz z nauczycielami, odkrywały w Lyonie tajniki miodu w ramach kolejnej mobilności programu Comenius. Wyjazd do Francji dotyczył rodzajów, produkcji i konsumpcji miodu w poszczególnych krajach partnerskich, jak również dał szansę na znalezienie różnic i podobieństw w technologii żywności w krajach europejskich.

Szkoła francuska ma doskonale wyposażone laboratoria do analizy żywności, co pozwoliło na zorganizowanie zajęć praktycznych. Uczniowie rozpoznawali rodzaje miodów identyfikując je po pyłkach roślin, z których powstały. Przeprowadzili również chromatografię oraz testy biochemiczne mające na celu oznaczenie cukrów, skrobi, tłuszczów i białka w miodzie, oliwie z oliwek, chlebie, mleku i soku jabłkowym, czyli w produktach, na których skupia się program Comenius. Druga część zajęć praktycznych odbywała się w szkolnej kuchni z wykorzystaniem przepisów opartych na miodzie. Uczniowie pracując w grupach przyrządzali piernik, galaretki owocowe, migdałowy nugat oraz ciasto miodowo-gruszkowe. Zajęcia zostały zwieńczone degustacją przyrządzonych deserów oraz miodów z poszczególnych krajów partnerskich. Polski miód rzepakowy przypadł wszystkim do gustu.

Wyjazdy z programu Comenius to nie tylko nauka, to także poznawanie smaków,  kultury, historii i obyczajów krajów goszczących. Tym razem uczniowie odkrywali zabytki Lyonu, Bazylikę Najświętszej Marii Panny, ruiny rzymskiego amfiteatru, Muzeum Miniatur i Kinematografii, jak również poznawali ciekawostki miasta biorąc udział w wyścigu po jego głównych atrakcjach. Wyjazd pozwolił na poznanie regionu Rhone-Alpes, wspinaliśmy się na skałę Roche de Solutre, na którą co roku wchodził prezydent Francji Francois Mitterand, zwiedzaliśmy winnicę i odwiedziliśmy interaktywne Muzeum Hameau du vin, przedstawiające historię regionu.

Kolejna mobilność z programu Comenius to wyjazd do Grecji w listopadzie tego roku i zgłębianie tajników produkcji i zastosowania oliwy z oliwek.

Anna Tomczak