PROJEKT MOBILNOŚCI LEONARDO DA VINCI

1.07.2013 20:48

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu będzie realizatorem projektu pn „Produkcja biopaliw lub świadczenie usług agroturystycznych szansą na dodatkową działalność gospodarczą na terenach wiejskich”.

Projekt realizowany w ramach programu „Uczenie się przez całe Zycie” Leonardo da Vinci IVT – praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się.

Czas trwania projektu 01.09.2013 r. – 31.01.2015 r. Projekt dotyczy staży zawodowych uczniów klasy II i III technikum agrobiznesu i klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz III technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Ze wszystkich wyżej wymienionych grup w praktyce weźmie udział  łącznie 36 uczniów. Poza uczniami na praktykę pojedzie łącznie czterech opiekunów. Staże są zaplanowane na dwa tygodnie zgodnie z programem praktyk w tych zawodach, wynikającym z innowacji programów nauczania praktyki zawodowej. Projekt wymiany będzie odpowiedzią na wzrastającą konkurencję na lokalnym rynku pracy, który wymaga dostosowania oferty szkolnictwa zawodowego do swoich potrzeb. Projekt jest także odpowiedzią na nowe cele Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej, która stawia wyzwania związane z nowoczesnymi technologiami energii odnawialnej, produkcją ekologicznej, zdrowej żywności oraz tworzeniem alternatywnych źródeł dochodów dla ludności wiejskiej. Wszystkie te działania mają na celu podniesienie atrakcyjności obszarów wiejskich oraz zmniejszenie dystansu dzielącego je od obszarów miejskich. Odbycie przez uczniów stażu w Niemczech ma na celu przekazanie młodzieży nowoczesnej wiedzy i zapewnienie wysokiej jakości kształcenia. Celem projektu jest kształtowanie umiejętności zawodowych uczniów niezbędnych do rozwoju na europejskim rynku pracy.

Młodzież z technikum agrobiznesu będzie miała możliwość poznać specyfikę tego zawodu w odmiennych uwarunkowaniach kulturowych, klimatycznych i technologicznych. Uczniowie odbędą staże w przedsiębiorstwach rolnych, gospodarstwach agroturystycznych i przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego. Uczniowie zapoznają się z zasadami funkcjonowania tego rodzaju przedsiębiorstw. Młodzież z t. żywienia i gospodarstwa domowego będzie miała możliwość poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia opartą o inną kulturę. Staże dla tych uczniów z zakresu gastronomii zostaną zorganizowane w restauracjach, gdzie funkcje praktykantów będą następujące: kontrola jakości surowców i towarów, obróbka wstępna i termiczna oraz wykończenie i dekorowanie potraw, ocena smaku potraw i napojów oraz ich zgodności z przepisami kulinarnymi, opracowywanie jadłospisów oraz zestawów potraw i napojów, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia.

Miękkie rezultaty:

- wzrost kompetencji zawodowych w dziedzinach związanych z agrobiznesem oraz żywieniem i gospodarstwem domowym, które zostaną zidentyfikowane za pomocą sprawdzianu kompetencji przeprowadzonego na lekcjach przedmiotów zawodowych,

- rozwój umiejętności językowych, które zostaną zidentyfikowane za pomocą sprawdzianu kompetencji przeprowadzonego na lekcjach jęz. niemieckiego,

- większa elastyczność, przedsiębiorczość, konkurencyjność i mobilność na rynku pracy oraz lepsze rozwijanie własnej kariery zawodowej oraz elastyczne wprowadzanie zmian w agrobiznesie na swoim terenie, co zostanie sprawdzone po ukończeniu szkoły przez uczniów w ramach badania losów absolwentów,

- samodzielność, otwartość i tolerancja ułatwiająca wykonywanie wyuczonego zawodu za granicą i radzenie sobie w nietypowych okolicznościach,

- poznanie historii i kultury oraz warunków życia, pracy mieszkańców innego kraju UE,

- podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w szkole.

Rezultaty twarde:

- zdobycie dokumentu Europass Mobilność umożliwiającego potwierdzającego doświadczenie zawodowe w CV

- uzyskanie zaliczenia praktyki zaw. warunkującej promocję do następnej klasy.

Czas i miejsce stażu: Niemcy DEULA Nienburg marzec 2014 – grupa z technikum agrobiznesu; ILLUT Brandenburg czerwiec 2014 – grupa z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Nabór uczestników projektu rozpocznie się we wrześniu 2013 r.

Magdalena Rosłonek