Czas na gastronomię

6.12.2013 11:33

logo

Już trzecia grupa uczniów z projektu ponadnarodowego „PWP Wykorzystanie europejskich doświadczeń z dziedziny rolnictwa i gastronomii, szansą na zdobycie i rozwój kompetencji zawodowych uczniów ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu” spędziła dwutygodniową praktykę w ośrodku Deula w Nienburgu.

 Tym razem do Niemiec pojechała 10 osobowa grupa uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Technologii Żywności wraz z opiekunem. Uczniów przywitała łagodna jak na te porę roku pogoda, piękne miasto nad rzeką Wezerą oraz opiekunowie niemieccy, którzy naszym uczniom przekazali dużo wiedzy i pokazali wiele nowoczesnych i ekologicznych rozwiązań z dziedziny gastronomii. Pierwszego dnia pobytu uczniowie zostali zaznajomienia z działalnością ośrodka oraz samym Nienburgiem. Podczas praktyk w kuchni Deula praktykanci przygotowywali niemieckie potrawy, sale do obsługi  konsumenta. Gospodarze byli zachwyceni przygotowaniem młodzieży do pracy w restauracji. Obdarzyli ich ogromnym zaufaniem i dużą otwartością. Uczniowie nierzadko sami opracowywali menu, listę zakupów, sprawnie poruszali się po wszystkich pomieszczeniach, obsługiwali nowoczesny sprzęt gastronomiczny. Na pożegnanie uczestnicy projektu przyrządzili polskie kluski śląskie z sosem , faworki i kompot. Uczniowie dodatkowo wiele zwiedzali, zwłaszcza przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej i przetwórczej. Młodzież obejrzała gospodarstwo a jednocześnie przetwórnię mleka i ziemniaków "Milchooff", biogazownię, muzeum Policji i charakterystyczne dla tego regionu tradycje uprawy Szparagów. Zwiedzali również wytwórnię wody i napojów gazowanych "Vilsa" z bardzo ciekawą prezentacją wyrobów firmy. Uczniowie zwiedzali browar "Becks" w Bremen oraz samo miasto. Ciekawym doświadczeniem dla uczniów było śniadanie oraz zapoznanie z ofertą obiektu agroturystycznego "HofFrien"w Uchte. Wieczorem chętni mogli skorzystać z basenu "Tropicana" w Stadthagen. W weekend uczniowie zwiedzanie zabytki Hanoveru  min. SeaLife oraz Hamburg wraz z Muzeum Miniatur Wunderland. Bardzo ciekawą atrakcją również dla dziewcząt okazała się wizyta w fabryce Volkswagena w Wolfsburgu z wystawami luksusowych aut. Uczestnicy projektu zostali również zabrani do szkoły średniej kształcącej w zawodach żywieniowych w Bremen. Mieli możliwość porównana systemów kształcenia polskiego i niemieckiego, zwiedzali pracownie gastronomiczne, chemiczne, nowoczesną pracownię analizy żywności, minibrowar znajdujący się na terenie palcówki, pracownię wędliniarską, minipiekarnię, salę obsługi konsumenta będącej jednocześnie salą egzaminacyjną w zawodzie kelner oraz zaplecza i kuchnięjednej z trzech szkolnych restauracji. Zarówno uczestnicy projektu jak i partnerzy niemieccy byli bardzo zadowoleni z praktyki zawodowej. Określili naszą grupę jako wyjątkowo zdyscyplinowaną, miłą wykazującą  duże zainteresowanie zawodem i nowościami.

Iwona Bogusiewicz-Kuś