Aktualności z realizacji projektu

27.01.2014 17:42

logo

Aktualnie w ramach realizacji projektu „PWP Wykorzystanie europejskich doświadczeń z dziedziny rolnictwa i gastronomii, szansą na zdobycie i rozwój kompetencji zawodowych uczniów ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu” realizowane są zajęcia wdrażające zmodyfikowany program nauczania w zakresie gastronomii i rolnictwa w oparciu o doświadczenia partnera z Niemiec.

Na zajęciach z zakresu rolnictwa uczniowie mogą zapoznać się z  zagadnieniami związanymi z porównaniem techniki rolniczej polskiej i niemieckiej, tj. konserwacją, regulacją, diagnozowaniem, naprawą, porównaniem mechanizmów w maszynach rolniczych
i budowlanych, eksploatacją i konserwacją mechanizmów, prawidłową obsługą nowoczesnych przekładni w ciągnikach, ustawianiem i programowaniem nowoczesnych systemów sterujących silnikiem i przekładnią, prawidłowym doborem parametrów pracy ciągników przy wykonywaniu równych prac oraz pomiaru siły uciągu. Uczniowie zostaną zaznajomieni także z techniką stosowania przy produkcji i przetwarzania biogazu.

Jeżeli chodzi o gastronomię uczniowie dowiedzą się o procesie produkcji żywności ekologicznej, pozyskiwaniu ekologicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz będą mieli okazję samodzielnie przygotować potrawy z ww. surowców, a następnie ocenić walory żywieniowe ekologicznych produktów.

Inna grupa uczniów, która przygotowuje się do wyjazdu na praktyki do Niemiec, w czasie ferii szkolnych uczestniczy w zajęciach z przygotowania kulturalno-pedagogicznego oraz podwyższa swoje kompetencje językowe w zakresie języka niemieckiego.

Katarzyna Koper