Realizacja projektu rozpoczęła się w lutym 2013 r. a zakończy się w lipcu 2015 r. Wartość projektu wynosi 1 709 654,00 zł. W projekcie bierze udział 96 uczniów z technikum mechanizacji rolnictwa i 48 uczniów z kierunków gastronomicznych.
Ponadto w projekcie uczestniczy 24 nauczycieli w tym 16 w wizytach studyjnych a pozostali jako trenerzy prowadzący zajęcia. W ramach projektu są realizowane 2 – tygodniowe praktyki zawodowe w Niemczech oraz prowadzone są zajęcia wdrażające nowo napisane programy nauczania. Na 2 – tygodniowych praktykach uczniowie z kierunku rolniczego mają okazję zapoznać się z uprawą roślin energetycznych przerabianych na biomasę, funkcjonowaniem biogazowi oraz wykorzystaniem energii odnawialnej (wiatrowej, fotowoltaicznej i słonecznej). Natomiast uczniowie z kierunku gastronomicznego zapoznają się z produkcją, przetwarzaniem i marketingiem żywności ekologicznej. Do końca roku szkolnego 2013/2014 na praktykach w Niemczech było 20 uczniów z kierunku rolniczego i 10 uczniów z kierunku gastronomicznego. Zostały opracowane dwa programy nauczania z zakresu rolnictwa i gastronomii. W zajęciach wdrażających wzięło udział 49 uczniów z grupy rolniczej oraz 24 uczniów z grupy gastronomicznej. W roku szkolnym 2014/2015 na praktyki do Niemiec wyjedzie kolejnych 30 uczniów tj. 2 grupy rolnicze w terminach wrzesień i listopad 2014 r. oraz 1 grupa gastronomiczna w listopadzie 2014 r. Po powrocie z praktyk uczniowie będą uczestniczyć w zajęciach wdrażających zmodyfikowany program nauczania. Pozostałe działania będą realizowane w 2015 r.
W ramach projektu zostały zakupione następujące pomoce dydaktyczne:
- kombajn zbożowy za 410 tys. zł,
- siewnik pneumatyczny z podsiewaczem nawozy za 49 tys. zł,
- agregat uprawowy za 23 tys. zł,
- opryskiwacz za 23 tys. zł,
- analizator spalin za 27 tys. zł,
- sprzęt gastronomiczny za 42 tys. zł,
- sprzęt multimedialny za 12 tys. zł.