Leonardo da Vinci - podsumowanie realizacji projektu

16.09.2014 8:52

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego  im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu kończy realizację unijnego projektu „Produkcja biopaliw lub świadczenie usług agroturystycznych szansą na dodatkową działalność gospodarczą na terenach wiejskich” realizowanego w ramach Programu sektorowego Leonardo da Vinci.

Celem projektu było wpłynięcie na rozwój kompetencji zawodowych młodzieży w zawodach technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik agrobiznesu, zapoznanie z europejskim prawem żywnościowym. Uczestnikami projektu byli uczniowie ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu uczący się w zawodzie technik agrobiznesu, technik mechanizacji rolnictwa, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik usług gastronomicznych, byli to zarówno chłopcy, jak i dziewczęta, którzy byli zainteresowani uczestnictwem w tym projekcie. Zdecydowana większość chętnych do udziału w projekcie pochodziła z obszarów wiejskich, które posiadali gospodarstwa prowadzone przez rodziców.

Projekt realizowany był w terminie 01.10.2013 r. – 30.09.2014 r.

Kwota dofinansowania ze środków unijnych to 312 174,14 zł.

W ramach realizacji projektu uczniowie mieli szansę na odbywanie praktyk zawodowych na podstawie opracowanej innowacji programowej uczniów w ośrodkach niemieckich  DEULA Nienburg oraz ILLUT Berlin – Brandenburg.

Uczestnictwo w projekcie przyczyniło się do wzrostu kompetencji zawodowych u 36 uczniów w dziedzinach związanych z agrobiznesem (18 uczniów) oraz żywieniem i gospodarstwem domowym (18 uczniów); rozwoju umiejętności językowych; zdobycie dokumentu Europass Mobilność; uzyskanie zaliczenia praktyki zawodowych.

Otrzymane certyfikaty i europassy zobowiązują uczniów i nauczycieli do modyfikacji treści programów kształcenia w agrobiznesie i technikum gastronomicznym w taki sposób, by wykorzystać zdobyte doświadczenia i umiejętności na stażach i praktykach uczniowskich w Niemczach.

Udział szkoły w tym projekcie w sposób zdecydowany wpłynie na rozwój regionalny, ponieważ dodatkowe umiejętności zdobyte przez uczniów, certyfikaty oraz rezultaty projektu będą promowane przez uczniów prowadzących gospodarstwa lub inne firmy w regionie. Ze współpracy z ośrodkami szkoleniowymi wynikają działania związane z upowszechnieniem i wykorzystywaniem efektów projektu dla całej społeczności regionu tj. szkole, gminie i nie tylko. W wyniku stażu uczniowie będą mogli podjąć działania związane z ożywieniem gospodarstw rolniczych, wprowadzeniem gospodarstw ekologicznych, możliwością produkcji energii odnawialnej z sektora zielonego czyli surowców produkowanych w rolnictwie. Uczniowie będą bardziej mobilni na rynku pracy, będą starali się pozyskać środki unijne do unowocześnienia swoich gospodarstw, co zaowocuje wzrostem znaczenia sektora rolniczego w gminie i regionie. Również wielu uczniów może podjąć samodzielną działalność gospodarczą poprzez stworzenie gospodarstw agroturystycznych, podjęcie produkcji żywności ekologicznej oraz wśród mieszkańców regionu wzrośnie świadomość efektów zdrowego odżywiania się, wykorzystania produktów rolniczych do energii odnawialnej i nastąpi wzrost agroturystyki w regionie.

koordynator projektu: Mirosław Kret