Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia

24.10.2014 8:15

Dnia 22.10.2014 roku (środę) odbyły się szkolne eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014”. Organizatorem konkursu jest Grupa Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego – jedna z najstarszych placówek edukacyjnych o profilu gastronomiczno-hotelarskim i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie.

W etapie etapie szkolnym udział wzięły 4 zespoły 2-osobowe:

- z klasy III TŻiUG

1. Maria Szamańska i Monika Burian

2. Anna Latoszewska i Marta Dymek

- z klasy II TŻiUG

3. Magdalena Skoneczna i Małgorzata Gołębiewska

4. Monika Krawczyk i Patrycja Skwarna

Celem głównym konkursu jest wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem sandacza oraz wykwintnych dań zasadniczych z wykorzystaniem filetu z indyka – polędwiczki.

Dodatkowo Zespół musi wybrać jednego Zawodnika do wykonania zadania technicznego polegającego na rozdrabnianiu warzyw — black box — trzema wylosowanymi technikami spośród sześciu: concasse, julienne, vichy, chiffonade, brunoise, noisettes.

Wszystkie zespoły stanęły na wysokości zadania. Decyzja, który zespół będzie reprezentował nasza szkołę dalej, była niezwykle trudna. Ostatecznie decyzją komisji w składzie:

mgr inż. Anna Kosmowska

mgr inż. Edyta Kłak

mgr inż. Urszula Surma

Aleksandra Kaźmirska

będzie to zespół nr 1 – Maria Szamańska i Monika Burian.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!

Dziękujemy naszym sponsorom za sfinansowanie i zakup produktów do konkursu.

 

Anna Kosmowska