Ostatnia grupa gastronomiczna na praktykach w Nienburgu.

30.11.2014 18:53

logo

W dniach 16- 29.11. 2014 w Niemieckim Ośrodku Szkoleniowym  DEULA w Nienburgu (Dolna Saksonia). gościła na praktykach 10 osobowa grupa uczniów kl. IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunem. W pierwszym dniu pobytu uczniowie zostali zapoznani z rolą, zadaniami ośrodka. Poznali zaplecze dydaktyczne, w tym zaplecze gastronomiczne: kuchnię oraz salę obsługi konsumenta a także miasto Nienburg.

Podczas praktyk w ośrodku uczniowie wykonywali szereg czynności:

-obróbkę wstępną brudną i czystą surowców,

- obróbkę cieplną surowców,

- mycie oraz wyparzanie zastawy stołowej oraz sztućców,

-polerowanie i segregowanie zastawy stołowej,

- dekoracyjne składanie serwetek różnymi technikami

- czynności porządkowe na sali obsługi konsumenta.

Praktykanci bardzo sprawnie radzili sobie z obsługą nowoczesnego sprzętu gastronomicznego.

Podczas pobytu młodzież wraz z opiekunem zwiedzała także zakłady branży gastronomicznej oraz przetwórczej:

- wytwórnię wody i napojów gazowanych "Vilsa" w Brachhausen, gdzie uczniowie zostali zapoznani z historią zakładu, asortymentem wyrobów, procesem technologicznym i liniami technologicznymi stosowanymi do produkcji wód i napojów, których mogli skosztować,

-gospodarstwo agroturystyczne "Hof Frien"w Uchte-w którym zostali zapoznani z szeroką gamą usług jaką oferują właściciele. W miejscu tym dwukrotnie czekała na nas przemiła niespodzianka raz w postaci pysznego śniadania, a drugim razem w postaci tortu. Podczas pobytu w gospodarstwie młodzież mogła zaprezentować swoją wiedzę oraz umiejętności przygotowując salę obsługi konsumenckiej na okolicznościowe przyjęcie czy tez wykonując czynności pomocnicze w kuchni,

-piekarnię i cukiernię „Vatter”- gdzie zapoznano nas z procesem technologicznym, parkiem maszynowym, asortymentem wyrobów,

-wytwórnię czekolady w Piene – to było niezapomniane przeżycie, ponieważ oprócz procesu technologicznego produkcji czekolady jaki poznaliśmy oraz zwiedzania muzeum poświęconego czekoladzie, samodzielnie każdy z uczestników praktyk wyrabiał i dekorował dwie tabliczki czekolady.

Ciekawym doświadczeniem okazał się również pobyt w muzeum soli w Luneburgu, podczas którego młodzież samodzielnie warzyła sól z roztworu soli naturalnie występującego w warstwach podziemnych na tym terenie. Ponadto będąc w na praktykach mieliśmy możliwość degustacji surowców, wyrobów pochodzących z produkcji ekologicznych.

W weekend poznaliśmy historię oraz zwiedzaliśmy i podziwialiśmy architekturę, zabytki górskiego miasta Goslar i Bremy.

Ostatniego dnia praktyk uczniowie przygotowali kolację, na którą podali: krokiety z pieczarkami i serem żółtym, szarlotkę oraz kompot z jabłek.

Uczestnicy projektu jak i partnerzy niemieccy byli bardzo zadowoleni z odbytej praktyki zawodowej.

Olga Kwapisz - Wojad Olga Kwapisz - Wojda