Dwie uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 RCKUiP w Łowiczu zostały laureatkami etapu okręgowego XVII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Emilia Pacek z klasy II Technikum Technologii Żywności zajęła pierwsze miejsce, a Paulina Jachimek, uczennica klasy III Technikum Technologii Żywności miejsce czwarte.
W olimpiadzie wzięło udział 1203 uczniów, z czego do etapu okręgowego, w całej Polsce, zakwalifikowało się 220. Etap okręgowy dla naszej szkoły, odbył się w Tomaszowie Mazowieckim, w dniu 28 listopada 2014r. i składał się z dwóch części: pisemnej w formie testu oraz części ustnej, w której uczniowie odpowiadali na wylosowane przez siebie pytania. Zakres wiedzy obejmował trzy bloki tematyczne: przetwórczy, analityczny i ekonomiczny. W okręgu łódzkim tylko 4 osoby zakwalifikowały się do etapu centralnego, z czego dwie wymienione uczennice z naszej szkoły. Sukces jest tym większy, że uczennice są z młodszych klas, a wykazały się olbrzymią wiedzą obejmującą tak szeroki zakres materiału. Wymienione uczennice przystąpią w kwietniu do etapu centralnego w Poznaniu. Będą tam walczyć o indeks na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem. Do olimpiady przygotowywała pani mgr inż. Olga Kwapisz – Wojda nauczyciel przedmiotów żywieniowych na Blichu.