XIX Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

13.01.2015 12:43

XIX Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – w dniu 09.01.2014 r. odbyły się eliminacje okręgowe w Tomaszowie Mazowieckim.

Tematem przewodnim obecnej olimpiady było „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”

Naszą szkołę reprezentowały 2 uczennice: Justyna Malejka z klasy 4 TŻiGD i Małgorzata Gołębiewska z klasy 2 TŻiUG.

 

W eliminacjach okręgowych udział wzięło 61 uczniów. Małgosia Gołębiewska zajęła bardzo dobre 7 miejsce premiowane dyplomem i nagrodą książkową, Justyna Malejka zajęła  dobre 14 miejsce. Do finału olimpiady  zakwalifikowano tylko 3 pierwszych finalistów. Byli to uczniowie z liceów ogólnokształcących z kierunków biologiczno-chemicznych. Małgosia była drugą uczennicą z technikum żywienia, która znalazła się w pierwszej siódemce, tym większe dla niej gratulacje i życzenia sukcesów w przyszłości.

Olimpiadę uświetnił wykład przewodniczącej eliminacji okręgowych Pani dr hab. Barbary Pietruszki z SGGW dotyczący „Nowych strategii żywieniowych dostosowanych do potrzeb osób starszych – na rzecz zdrowej jesieni życia w Europie” w ramach projektu EU „NU AGE”. Społeczeństwo Polski starzeje się, a jednocześnie wydłuża się długość życia ludzi. (obecnie rekord wynosi 124 lata).

Uczennice do Olimpiady przygotowywały panie – mgr inż. Anna Kosmowska i mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś.

Anna Kosmowska