XIX Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – w dniu 09.01.2014 r. odbyły się eliminacje okręgowe w Tomaszowie Mazowieckim.
Tematem przewodnim obecnej olimpiady było „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”
Naszą szkołę reprezentowały 2 uczennice: Justyna Malejka z klasy 4 TŻiGD i Małgorzata Gołębiewska z klasy 2 TŻiUG.
W eliminacjach okręgowych udział wzięło 61 uczniów. Małgosia Gołębiewska zajęła bardzo dobre 7 miejsce premiowane dyplomem i nagrodą książkową, Justyna Malejka zajęła dobre 14 miejsce. Do finału olimpiady zakwalifikowano tylko 3 pierwszych finalistów. Byli to uczniowie z liceów ogólnokształcących z kierunków biologiczno-chemicznych. Małgosia była drugą uczennicą z technikum żywienia, która znalazła się w pierwszej siódemce, tym większe dla niej gratulacje i życzenia sukcesów w przyszłości.
Olimpiadę uświetnił wykład przewodniczącej eliminacji okręgowych Pani dr hab. Barbary Pietruszki z SGGW dotyczący „Nowych strategii żywieniowych dostosowanych do potrzeb osób starszych – na rzecz zdrowej jesieni życia w Europie” w ramach projektu EU „NU AGE”. Społeczeństwo Polski starzeje się, a jednocześnie wydłuża się długość życia ludzi. (obecnie rekord wynosi 124 lata).
Uczennice do Olimpiady przygotowywały panie – mgr inż. Anna Kosmowska i mgr inż. Iwona Bogusiewicz-Kuś.