Ostatnia grupa projektu : „PWP Wykorzystanie europejskich doświadczeń z dziedziny rolnictwa i gastronomii, szansą na zdobycie i rozwój kompetencji zawodowych uczniów ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu” odbywa w styczniu, lutym i marcu zajęcia kulinarne z wykorzystaniem zdrowej, ekologicznej żywności. Na ostatnich zajęciach młodzież mogła zapoznać się ze zdrowotnym działaniem ziół. Temat był połączony z aromatami kuchni narodowych. Uczniowie przygotowali tajskie sajgonki, chińskie sushi z ekologicznym łososiem i aromatycznym sosem wasabi, meksykańskie tortille z mąki kukurydzianej i razowej oraz włoskie pesto z panierowaną ziołami mozarellą a także zimowe niemieckie ciasteczka z gałką muszkatułową, cynamonem i imbirem. Potrawy były naprawdę różnorodne a przede wszystkim mocno pachnące ziołami i przyrządzonymi na ich bazie sosami.
Dodatkiem do picia były zdrowe napoje herbaciane: przeciwutleniający – Rooibos, oczyszczająca krew – pokrzywa i odświeżająca mięta. Uczestnicy zajęć chętnie przygotowywali potrawy wykorzystując surowce i nowoczesny sprzęt kupiony w ramach projektu.
Więcej na temat zajęć wdrażających można przeczytać na stronie naszej szkoły w zakładce projekty unijne.