Ogromny sukces uczennic szkoły Blichowskiej, z kierunku żywieniowego.

16.03.2015 19:33

Dwie uczennice z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 RCKUiP w Łowiczu zakwalifikowały się do etapu centralnego XVII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Emilia Pacek z klasy II Technikum Technologii Żywności uzyskała tytuł laureata 2 stopnia , a Paulina Jachimek, uczennica klasy III Technikum Technologii Żywności tytuł finalisty.

XVII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyła się w dn.12-13. 03.2015 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

W olimpiadzie wzięło udział 1203 uczniów, z czego w wyniku zmagań w etapach okręgowych odbywających się w całej Polsce wyłoniono do etapu centralnego 49 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice, które zakwalifikowały się do tego etapu: Emilia Pacek oraz Paulina Jachimek. Pierwsza część etapu centralnego składała się z pytań testowych dotyczących 3 obszarów: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. W ramach etapu pisemnego wyłoniono 11 najlepszych uczestników, którzy zakwalifikowali się do drugiego etapu -części ustnej, w której odpowiadali na wylosowane przez siebie pytania z trzech wyżej wspomnianych obszarów. Następnie wybrano sześciu najlepszych uczestników, w gronie których znalazła się Emilia Pacek. Szóstka ta, wzięła udział w zmaganiach w ostatnim ustnym, trzecim etapie. Ostatecznie Emilia Pacek uplasowała się na 4 miejscu w Polsce, zdobywając tytuł laureata 2 stopnia. Sukces olbrzymi, tym bardziej, że jest ona dopiero uczennicą II klasy. Jako nagrodę rzeczową otrzymała cyfrowy aparat fotograficzny z kartą pamięci oraz książkę. Nie należy jednak zapominać o Paulinie Jachimek, która również odniosła swój sukces, gdyż znalazła się w grupie uczniów o olbrzymiej wiedzy i potencjale. Uczennice wywalczyły sobie index na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem. Obie uczennice z tych zmagań wyszły zwycięsko.

Do olimpiady przygotowywała pani mgr inż. Olga Kwapisz – Wojda nauczyciel przedmiotów żywieniowych na Blichu.

 

Olga Kwapisz – Wojda