Po sukcesach w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności przyszła pora na XLI Olimpiadę Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, finansowaną z Funduszu Promocji Mleka, która odbyła się w dniach 16-18 kwietnia 2015 r. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży. W olimpiadzie tej komisja, składająca się z wykładowców Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego, sprawdzała wiedzę uczniów ze znajomości surowców, technologii i aparatury przetwórstwa mleka.
Pierwszego dnia olimpiady uczestnicy pisali test z wiedzy o mleku i jego technologii przetwarzania, na podstawie którego wyłoniono 30 najlepszych uczniów z całej Polski. Wśród nich znaleźli się trzej uczniowie z ZSP nr 2 RCKUiP im. T. Kościuszki w Łowiczu. Byli to: Weronika Antosik z klasy II oraz Paulina Jachimek i Patryk Zawiślak z klasy III Technikum Technologii Żywności. Tego samego dnia napisali test z ogólnej technologii żywności, a w drugim dniu trwania olimpiady uczniowie przystąpili do rozwiązania projektu, który dotyczył bardzo szczegółowych informacji z zakresu przetwórstwa mleka. Ostatniego dnia olimpiady uczestnicy musieli zmierzyć się z trzema pytaniami z dziedziny surowców, przerobu mleka oraz urządzeń stosowanych w przemyśle mleczarskim. Zadanie było tym trudniejsze do wykonanie, bo uczestnicy musieli popisać się szczegółową wiedzą z wymienionych zagadnień przed szerokim audytorium pozostałych uczestników olimpiady oraz nauczycieli- opiekunów grup biorących udział w eliminacjach. Było to bardzo stresujące, ale uczniowie szkoły na Blichu poradzili sobie z tym wspaniale. Weronika Antosik- uczennica klasy II Technikum Technologii Żywności znalazła się w grupie laureatów olimpiady, a Paulina Jachimek i Patryk Zawiślak z klasy III Techniku Technologii Żywności zostali finalistami. Ponadto wymienieni uczniowie zostali zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie w obydwu kwalifikacjach, a Weronika Antosik i Paulina Jachimek otrzymały indeks na studia w Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie na Wydział Nauki o Żywności, na jeden z czterech kierunków kształcenia: technologię żywności i żywienie człowieka, gastronomię – sztukę kulinarną, broker innowacji w przemyśle oraz inżynierię chemiczną i procesową. Ciekawostką jest to, że Weronika Antosik to dopiero uczennica klasy drugiej, a już odniosła tak spektakularny sukces. Młodzież do olimpiady przygotowywała mgr inż. Edyta Kłak- nauczycielka przedmiotów żywieniowych.
Pobyt w Łomży został uprzyjemniony wieloma atrakcjami, takimi jak: wykład na temat:” Motywowanie pracowników w przedsiębiorstwie”, obejrzeniem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy oraz zwiedzeniem saloniku Hanki Bielickiej.
Osiągnięcie młodzieży jest tym większe, że w olimpiadzie brali udział w większości uczniowie z techników mleczarskich, którzy mają obszerniejszą wiedzę na temat mleka i jego przerobu. Należy jednak podkreślić, że młodzież w naszej szkole spotyka się z wielkim zaangażowaniem nauczycieli w ich kształcenie i wspólnie poświęca każdą dodatkową chwilę na edukację, co skutkuje takimi sukcesami. Uczniowie widząc ogromne zaangażowanie nauczycieli w przygotowaniu ich do olimpiad, czują się docenieni i z wielką chęcią biorą udział w tego typu wyzwaniach. Na wielu olimpiadach szkoła postrzegana jest jako ta, która odnosi olbrzymie sukcesy w kształceniu dydaktycznym młodzieży. Dlatego też naszej szkole Fundacja Perspektywy przyznała w tym roku „Srebrną Tarczę” . Należy dodać, że ZSP nr 2 RCKUiP znalazł się w ścisłym gronie Szkół Olimpijskich.