PWP Wykorzystanie europejskich doświadczeń z dziedziny rolnictwa i gastronomii, szansą na zdobycie i rozwój kompetencji zawodowych uczniów ZSP nr 2 RCKUiP im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu” podsumowanie projektu - statystyki    

30.07.2015 19:15

logo
  • W kwietniu i sierpniu 2013 r. dwie ośmioosobowe grupy nauczycieli ZSP nr 2 RCKUiP w Łowiczu uczestniczyły w wizytach studyjnych u partnera niemieckiego w ośrodku DEULA Nienburg.

 

  • W dwutygodniowych praktykach zawodowych u partnera niemieckiego uczestniczyły 4 dziesięcioosobowe grupy uczniów z zakresu rolnictwa:

            I grupa rolnicza – wrzesień 2013 r. 3 kobiety/7 mężczyzn

            II grupa rolnicza – listopad 2013 r. 2 kobiety/8 mężczyzn

            III grupa rolnicza – wrzesień 2014 r. 5 kobiet/5 mężczyzn

            IV grupa rolnicza – listopad 2014 r. 10 mężczyzn

 

  • W dwutygodniowych praktykach zawodowych u partnera niemieckiego uczestniczyły także 2 dziesięcioosobowe grupy uczniów z zakresu gastronomii.

            I grupa gastronomiczna – listopad 2013 r. 7 kobiet/3 mężczyzn

            II grupa gastronomiczna – listopad 2014 r. 9 kobiet/1 mężczyzn

 

  • W ramach projektu uczniowie uczestniczyli w 60 godzinnych zajęciach wdrażających zmodyfikowany program nauczania z zakresu rolnictwa w oparciu o doświadczenia partnera z Niemiec.

            W zajęciach wdrażających zmodyfikowany program nauczania z zakresu rolnictwa wzięło udział 97 uczniów - 8 grup.

W zajęciach wdrażających zmodyfikowany program nauczania z zakresu gastronomii wzięło udział 49 uczniów – 4 grupy.

 

  • W ramach projektu uczniowie odbywali również praktyki zawodowe u polskich pracodawców. W praktykach krajowych wzięło udział 24 uczniów z kierunków rolniczych oraz 24 uczniów z kierunków gastronomicznych. Uczniowie na praktykach wdrażali rozwiązania niemieckie u polskich pracodawców, podnosili swoje umiejętności oraz kwalifikacje zawodowe.
  • W ramach projektu zostały zakupione następujące pomoce dydaktyczne:

 

  • kombajn zbożowy za 410 tys. zł,
  • siewnik pneumatyczny z podsiewaczem nawozu za 49 tys. zł,
  • agregat uprawowy za 23 tys. zł,
  • opryskiwacz za 23 tys. zł,
  • analizator spalin za 27 tys. zł,
  • sprzęt gastronomiczny za 42 tys. zł,
  • sprzęt multimedialny za 12 tys. zł.

 

  • Podczas realizacji projektu odbyły się dwa seminaria podczas których następowała wymiana doświadczeń, opinii na temat realizacji praktyk w DEULA Nienburg, programów wdrażających z rolnictwa i gastronomii. W seminariach tych uczestniczyli przedstawiciele partnera projektu – DEULA Nienburg, uczestnicy projektu, trenerzy i pozostali uczniowie.

 

  • Ogólna liczba uczniów ZSP Nr 2 RCKUiP w Łowiczu objętych wsparciem w ramach projektu wyniosła 146, w tym 56 kobiet i 90 mężczyzn. Liczba nauczycieli, trenerów uczestniczących w projekcie wyniosła 16 osób. Liczba ogółem zrealizowanych godzin zajęć dydaktycznych w projekcie w okresie dwóch lat wyniosła 1020.

 

  • Liczba uczniów, którzy ukończyli praktyki gastronomiczne w DEULA Nienburg wynosiła 20, w tym 16 kobiet i 4 mężczyzn, a liczba uczniów, którzy ukończyli praktyki rolnicze wynosiła 40 (10 kobiet, 30 mężczyzn). Łącznie na praktykach było 60 uczniów naszej szkoły, realizacja założonych wskaźników wyniosła 100%.

 

  • Liczba uczniów, którzy nabyli umiejętności z zakresu gastronomii zgodnie z potrzebami rynku pracy wynosiła 55 (46 kobiet, 9 mężczyzn), a liczba uczniów, którzy nabyli umiejętności z rolnictwa wynosiła 97, w tym 14 kobiet i 83 mężczyzn.

 

  • Przetłumaczono na język polski 600 stron programów i opracowań z języka niemieckiego z dziedziny gastronomii i rolnictwa oraz wydano publikację na zakończenie projektu.

 

  • Liczba uczniów, którzy wzięli udział w praktykach u polskich pracodawców z gastronomii i rolnictwa wynosiła 24 – 100% realizacji.
Mirosław Kret