Trzech uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu zakwalifikowało się do etapu centralnego XVIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Emilia Pacek z klasy III TTŻ uzyskała tytuł laureata 1 stopnia, Michalina Jaszczak, uczennica klasy III TTŻ oraz Piotr Jabłoński uczeń klasy II TTŻ tytuł finalistów.
XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyła się w dn.10-11.03.2016 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
W olimpiadzie wzięło udział ponad 1000 uczniów, z ośmiu okręgów. W wyniku zmagań w etapach okręgowych odbywających się w całej Polsce wyłoniono do etapu centralnego 55 uczestników z 25 szkół. Naszą szkołę reprezentowali: Emilia Pacek, Michalina Jaszczak oraz Piotr Jabłoński. Pierwsza część etapu centralnego składała się z pytań testowych dotyczących 3 obszarów: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. W ramach etapu pisemnego wyłoniono 11 najlepszych uczestników, którzy zakwalifikowali się do drugiego etapu -części ustnej, w której odpowiadali na wylosowane przez siebie pytania z trzech wyżej wspomnianych obszarów. Następnie wybrano sześciu najlepszych uczestników, w gronie których znalazła się Emilia Pacek. Szóstka ta, wzięła udział w zmaganiach w ostatnim ustnym, trzecim etapie. Ostatecznie Emilia Pacek uplasowała się na 3 miejscu w Polsce, zdobywając tytuł laureata 1 stopnia. Sukces olbrzymi, cieszy tym bardziej, że Emilka poprawiła swój wynik z roku ubiegłego. Jako nagrodę rzeczową otrzymała laptop znanej marki oraz drobne souveniry. Pozostała dwójka uczestników również zaprezentowała wysoki poziom, znaleźli się w grupie uczniów o olbrzymiej wiedzy i potencjale. Laureaci i finaliści mają możliwość podjęcia studiów na wybranych uczelniach w Polsce bez postępowania kwalifikacyjnego oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem.
Sukces uczniów przygotowujących się do olimpiady okupiony jest wieloma wyrzeczeniami i ogromną pracą, ale jest też znakiem zachęty dla innych uczniów, że warto próbować, bo wiedza to furtka do przyszłości.
Do olimpiady przygotowywała pani mgr inż. Olga Kwapisz–Wojda nauczyciel przedmiotów żywieniowych.