Trzecie miejsce w Polsce w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności!

13.03.2016 20:29

Trzech uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu zakwalifikowało się do etapu centralnego XVIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Emilia Pacek z klasy III TTŻ uzyskała tytuł laureata 1 stopnia, Michalina Jaszczak, uczennica klasy III TTŻ oraz Piotr Jabłoński uczeń klasy II TTŻ tytuł finalistów.

 

XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyła się w dn.10-11.03.2016 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

W olimpiadzie wzięło udział ponad 1000 uczniów, z ośmiu okręgów. W wyniku zmagań w etapach okręgowych odbywających się w całej Polsce wyłoniono do etapu centralnego 55 uczestników z 25 szkół. Naszą szkołę reprezentowali: Emilia Pacek, Michalina Jaszczak oraz Piotr Jabłoński. Pierwsza część etapu centralnego składała się z pytań testowych dotyczących 3 obszarów: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego. W ramach etapu pisemnego wyłoniono 11 najlepszych uczestników, którzy zakwalifikowali się do drugiego etapu -części ustnej, w której odpowiadali na wylosowane przez siebie pytania z trzech wyżej wspomnianych obszarów. Następnie wybrano sześciu najlepszych uczestników, w gronie których znalazła się Emilia Pacek. Szóstka ta, wzięła udział w zmaganiach w ostatnim ustnym, trzecim etapie. Ostatecznie Emilia Pacek uplasowała się na 3 miejscu w Polsce, zdobywając tytuł laureata 1 stopnia. Sukces olbrzymi, cieszy tym bardziej, że Emilka poprawiła swój wynik z roku ubiegłego. Jako nagrodę rzeczową otrzymała laptop znanej marki oraz drobne souveniry. Pozostała dwójka uczestników również zaprezentowała wysoki poziom, znaleźli się w grupie uczniów o olbrzymiej wiedzy i potencjale. Laureaci i finaliści mają możliwość podjęcia studiów na wybranych uczelniach w Polsce bez postępowania kwalifikacyjnego oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem.

Sukces uczniów przygotowujących się do olimpiady okupiony jest wieloma wyrzeczeniami i ogromną pracą, ale jest też znakiem zachęty dla innych uczniów, że warto próbować, bo wiedza to furtka do przyszłości.

Do olimpiady przygotowywała pani mgr inż. Olga Kwapisz–Wojda nauczyciel przedmiotów żywieniowych.

 

Olga Kwapisz-Wojda