W dniu 22.03.2016 r. kolejna grupa uczniów, tym razem z Gimnazjum z Dzieżgówka (ok.50 osób), miała możliwość pracy podczas warsztatów w pracowniach: analizy żywności, gastronomicznych i ekopracowni, w których odbyły się ciekawe zajęcia z obszaru wiedzy na temat żywności i żywienia.
Zajęcia warsztatowe przebiegały w dwóch pracowniach gastronomicznych, gimnazjaliści, pod opieką pani Edyty Kłak, Iwony Bogusiewicz–Kuś oraz wspierających ich uczniów klasy III TŻiUG, przygotowywali bułeczki, pasty, słodkie ciasteczka nadziewane jabłkiem, jabłkowe racuszki oraz świeżo wyciskany sok z jabłek. Wszystkie potrawy wykonano wykorzystując profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Na zakończenie zajęć młodzież degustowała i oceniała wyprodukowane przez siebie wyroby.
Tego dnia swe podwoje otworzyła również pracownia analizy żywności. Gimnazjaliści, wspierani przez uczniów II klasy TTŻ, mogli samodzielnie wykonywać proste ćwiczenia analityczne np.: jakościowe wykrywanie cukrów redukujących, wykrywanie skrobi, oznaczanie zawartości cukrów w soku z jabłek, oznaczanie zawartości wody w herbatnikach, oznaczanie ilości kwasów w mleku spożywczym, określanie odczynu w wybranych produktów spożywczych, wykrywanie podstawowych jonów w odzie wodociągowej. Gimnazjaliści wykazywali duże zainteresowanie przeprowadzanymi doświadczeniami. Nad przebiegiem warsztatów czuwała pani Olgi Kwapisz – Wojda.
W nowoczesnej ekopracowni, pani Irena Chorążka i kilka uczennic z klasy II TTŻ zachęcały gimnazjalistów do ciekawych konkursów, związanych z rozpoznawaniem różnych dodatków do żywności, kasz, rodzajów fermentacji czy poprawnym odczytywaniu etykiet środków spożywczych.
Szkoła na Blichu od lat pielęgnuje tradycje gastronomiczne i zawsze chętnie gości w swych murach gimnazjalistów, proponując ciekawą ofertę warsztatów i wykładów z zakresu zdrowego stylu życia, w który wpisuje się zdrowe odżywianie.
Zapraszamy na dni otwarte 8.04.2016 (piątek), na których będzie wiele konkursów i smakołyków.
Więcej zdjęć znajduje się pod adresem:
https://drive.google.com/folderview?id=0B9_Fwa0sgVrVQWJHZm5MTDJtcnM&usp=sharing