Dnia 30 marca b.r. członkowie Kółka Żywienia z klas TŻiUG oraz TTŻ pod opieką nauczycielek Iwony Bogusiewicz-Kuś oraz Anny Kosmowskiej wzięli udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa kuchni Pałacu w Nieborowie Władysława Chojeckiego.
Uczniowie zwiedzili niedostępne dla zwiedzających pomieszczenia kuchenne oraz jadalnie min. Salę Wenecką, zaplecze kuchenne oraz kuchnię gorącą wraz z działającą nadal kuchnią węglową.
Uczestnicy warsztatów zapoznali się z dworskimi książkami kucharskimi wywodzącymi się z kuchni francuskiej, jadłospisami dworskimi dla poszczególnych mieszkańców pałacu począwszy od książąt, a skończywszy na służbie. Szef kuchni opowiedział jak znamienitych gości przyjmowano w pałacu, jakie dania im serwowano oraz jak powstawał suflet nieborowski przygotowany wraz z Karolem Okrasą. Pokazano nakrycia do codziennych obiadów oraz uroczystych kolacji. Miłe również było spotkanie w kuchni naszych absolwentek kierunku kucharz - P. Katarzyny Kotuch i P. Renaty Rosak.
Po warsztatach uczniowie zostali w ciekawy sposób zapoznani z historią Pałacu Radziwiłłów przez pracownicę działu sztuki, edukatora muzealnego Katarzynę Krokocką, która przekazała wiele ciekawostek związanych z życiem dworskim.
Po spacerze po parku nieborowskim młodzież udała się na obiad do "Oberży pod Złotym Prosiakiem".