Branżowa szkoła I stopnia: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego

Nauka w szkole zasadniczej trwa trzy lata - absolwent uzyskuje tytuł pracownika wykwalifikowanego o specjalności:

  • operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
  1. Uczniowie w czasie trwania nauki zdobywają wszechstronną wiedzę w zakresie:
    • obsługi maszyn przemysłu spożywczego
    • operacji i procesów technologicznych w przemyśle spożywczym
    • bhp na terenie zakładu
    • higieny produkcji
  2. W czasie trwania nauki młodzież odbywa praktyki w znanych i cieszących się renomą zakładach przemysłu spożywczego, takich jak:
    • „AGROS NOVA” w Łowiczu;
    • Okresowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu;
    • Firma „Bracia Urbanek” w Łowiczu.
  3. Dzięki dobremu przygotowaniu w zakresie teoretycznych przedmiotów zawodowych i ogólnych uczniowie po ukończeniu szkoły mogą kontynuować naukę w II klasie Liceum Ogólnokształcącego i po zdaniu kwalifikacji uzyskać tytuł technika technologii żywności.
  4. Absolwenci zasadniczej szkoły zawodowej mogą pracować w:
    • zakładach wszystkich branż przemysłu spożywczego;
    • handlu wewnętrznym np. sklepy spożywcze;
    • zakładach żywienia zbiorowego;
    • własnym biznesie.

Ukończenie szkoły daje absolwentom uprawnienia rolnicze !!!!!

Przy rekrutacji do klasy pierwszej będą brane pod uwagę oceny z następujących przedmiotów:
  • Język polski
  • Fizyka
  • Informatyka
  • Technika