Kierunek objęty jest patronatem firmy Maspex! (polski koncern spożywczy , jeden z największych producentów żywności w Europie Środkowo-Wschodniej - Kubuś, Tymbark, DrWitt, Lubella, Krakus...)
 
 Dołącz do klasy patronackiej!
  (otrzymujesz stypendium, masz płatne praktyki i zapewnione zatrudnienie)
zobacz film: http://zsp2lowicz.pl/movie/17.html
Trochę o zawodzie...
Technik technologii żywności to zawód zajmujący się produkcją żywności i jej jakością, dający bardzo szerokie możliwości zatrudnienia. Uczniowie poznają różne technologie produkcji żywności, zasady bezpiecznego i nowoczesnego żywienia, metody badania oraz sposoby kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. 
 W wyniku kształcenia uzyskasz wiedzę z zakresu:
 - produkcji wyrobów spożywczych, 
 - organizacji procesu technologicznego, 
 - metod analizy składu chemicznego produktów,
 - systemów bezpieczeństwa zapewniania jakości żywności.
Przebieg nauki...
 Zajęcia odbywają się w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. W czasie trwania nauki odbędziesz praktyki w nowoczesnych zakładach przetwórstwa spożywczego, w laboratoriach analitycznych. Możesz uczestniczyć w zajęciach z zakresu otrzymywania żywności molekularnej. Swoje wiadomości i umiejętności możesz pogłębiać poprzez uczestnictwo w wycieczkach dydaktycznych na uczelnie wyższe:
 - na  Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie,
 - Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.
W czasie trwania nauki młodzież odbywa praktyki w znanych i cieszących się renomą zakładach przemysłu spożywczego, takich jak:
- „AGROS NOVA” w Łowiczu,
 - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
 - Firma „Bracia Urbanek” w Łowiczu.
 
Jako absolwent tego kierunku...
 
 Znajdziesz atrakcyjną pracę:
 - instytucjach zajmujących się projektowaniem żywności,
 - w zakładach przetwórstwa spożywczego, 
 - w instytucjach prowadzących badanie żywności, 
 - w instytucjach zajmujących się obrotem artykułami spożywczymi,
 - we własnym biznesie,
 - możesz kontynuować naukę na uczelni wyższej na kierunku technologia żywności i kierunkach pokrewnych związanych z chemią, żywieniem człowieka, chemią spożywczą, towaroznawstwem, biotechnologią, biochemią, inżynierią procesową i chemiczną, bezpieczeństwem żywności,  itp.
Przy rekrutacji do klasy pierwszej będą brane pod uwagę oceny z następujących przedmiotów:
- Język polski
 - Język angielski
 - Matematyka
 - Chemia
 
Jesteśmy posiadaczami „Srebrnej Tarczy” To ogromny sukces! Duży w tym udział mieli uczniowie z kierunków żywieniowych, z których jesteśmy bardzo dumni.
Nasze atuty...
- wysoka zdawalność egzaminów zawodowych,
 - bardzo liczna grupa olimpijczyków zdobywających indeksy na wyższe uczelnie ,
 - atrakcyjne projekty unijne,
 - żywność molekularna,
 - wyjazdy zagraniczne na praktyki zawodowe,
 - najnowszej generacji sprzęt do analizy żywności,
 - odbywanie praktyk w renomowanych zakładach przemysłu spożywczego,
 
Jedyny kierunek w powiecie łowickim!!


