Ciekawe zajęcia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

13.12.2024 13:37

Grupa 8 uczniów kl. V Technikum Technologii Żywności uczestniczyła w projekcie, Dobry zawodowiec – lepsza przyszłość”.

Zadanie nr 7- Analiza i ocena jakości żywności – uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych uczniów kierunku technologii żywności.

Uczestnicy mieli możliwość poszerzenia wiedzy z zakresu analitycznych i instrumentalnych metod stosowanych w analityce żywności. W trakcie realizacji zajęć, uczniowie kształtowali umiejętności obsługi aparatury oraz przyrządów wykorzystywanych w ocenie jakości żywności. Rozwijali umiejętności poprawnego sposobu obliczania wyników, i ich interpretowania. Ponadto doskonalili umiejętności pracy zespołowej. W dn.26.11.2024 oraz 3.12.2024 uczniowie kl. V Technikum Technologii Żywności uczestniczyli w zajęciach warsztatowych - laboratoryjnych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Celem zajęć było poszerzenie wiadomości dotyczących budowy i właściwości składników, izolacja związków bioaktywnych oraz oznaczenie ich jakościowo metodą chromatografii cienkowarstwowej (TLC), separacja i hydroliza aminokwasów w surowcach roślinnych i zwierzęcych oraz ich jakościowa analiza.

Nauczyciel analizy żywności Olga Kwapisz - Wojda

Pliki do pobrania: